Η Λέσβος ανήκει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου Πελάγους και είναι το τρίτο – σ” ότι αφορά μέγεθος – νησί της Ελλάδας, μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Η γεωγραφική της έκταση προσεγγίζει τα 1.630τ.χλμ., με μήκος ακτών 370 χλμ.
Βρίσκεται στην είσοδο του Αδραμυτίου Κόλπου και απέχει από τα Μικρασιατικά παράλια -κατά προσέγγιση- από 5 έως 8 ναυτικά μίλια. Ανήκει στο Νομό Λέσβου, ο οποίος, επίσης, περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Άγιος Ευστράτιο και μικρές βραχονησίδες της περιοχής.
Υπάρχουν δυο Κόλποι – της Γέρας και της Καλλονής – ενώ μια πληθώρα όρμων και ακρωτηρίων σχηματίζονται περιμετρικά, μορφολογικά στοιχεία στα οποία οφείλεται το ιδιόρρυθμο σχήμα του νησιού. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα εκτεταμένες πεδιάδες, ενώ οι πιο σημαντικές -από άποψη έκτασης και παραγωγικότητας- είναι της Καλλονής, Ιππείου, Περάματος και Ερεσού.
Σε διάφορα σημεία του ορεινού συγκροτήματος υπάρχουν χείμαρροι, που διαρρέουν τις πεδινές εκτάσεις, όπως ο Τσικνιάς προς τα βόρεια, ο Τσιχλιώτας προς τα δυτικά, ο Μυλοπόταμος στα κεντρικά και οι Σεδούντας και Αλμυροπόταμος προς τα νότια.
Η Δυτική Λέσβος, συγκριτικά με την υπόλοιπη νησιωτική έκταση, είναι άγονη, με την εξαίρεση μικρών πεδινών εκτάσεων, ενώ τα ανατολικά και κεντρικά τμήματα είναι κατάφυτα από ελαιώνες (11.000.000 περίπου ελαιόδεντρα), πεύκα, έλατα, πλατάνια, καστανιές, οξιές και βελανιδιές.
Επίσης, η Λεσβιακή ύπαιθρος καλύπτεται από μυρτιές, δάφνες, και άλλα θαμνοειδή φυτά, καθώς και με μια τεράστια ποικιλία αρωματικών φυτών και βοτάνων. Γενικά, η χλωρίδα της Λέσβου είναι πλουσιότατη.
Από κλιματολογική άποψη η Λέσβος έχει ήπιο, μεσογειακό κλίμα, με πολλή μεγάλη ηλιοφάνεια καθ” όλη τη διάρκεια του έτους. Οι βροχοπτώσεις – με καταγραφόμενο μέγιστο ύψος το Δεκέμβριο και ελάχιστο τον Ιούλιο – συμβάλλουν θετικά στην γονιμότητα του εδάφους.
Ο χειμώνας είναι ήπιος, με σπάνιο το φαινόμενο των χιονοπτώσεων – μ” εξαίρεση τα ορεινά – ενώ άνεμοι υπάρχουν καθ” όλη τη διάρκεια του έτους, με έξαρση κατά την περίοδο Ιούλιο – Αύγουστο, η λεγόμενη περίοδος των «Αιγαιοπελαγίτικων μελτεμιών».
Ο πληθυσμός της Λέσβου ανέρχεται περίπου στους 100.000 κατοίκους και η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα του νησιού, καθώς και διοικητικό κέντρο- έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, Υπουργείου Αιγαίου, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στην Λέσβο υπάγονται συνολικά 13 Δήμοι : Αγιάσου, Αγίας Παρασκευής, Γέρας, Ερεσού, Ευεργέτουλα, Καλλονής, Λουτροπόλεως Θερμής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Μυτιλήνης, Πέτρας, Πλωμαρίου και Πολιχνίτου.
Το γλυκόπιοτο ούζο, το παρθένο ελαιόλαδο, που παράγεται από τον ευλογημένο καρπό της γης, την ελιά, που βρίσκεται σε κάθε πλαγιά, σε κάθε κομμάτι του νησιού και οι ντόπιοι τη μαζεύουν με πολύ κόπο.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το φημισμένο λαδοτύρι, που το γνωρίζουν σε όλες τις γωνιές της χώρας μας, και σιγά σιγά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Ας μη ξεχνάμε επίσης και τα προϊόντα που παράγουν οι διάφοροι συνεταιρισμοί του νησιού, όπως ζυμαρικά, γλυκά, λικέρ κ.α.
Η Λέσβος είναι το ιδανικό νησί που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ηρεμία και έντονη ζωή. Είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους έχουν οικογένεια, αλλά και γι αυτούς που τους αρέσει η πιο μοναχική ζωή και η περιπέτεια.
Σας δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθείτε με μία πληθώρα από θαλάσσια σπορ, να απολαύσετε τον ήλιο και να χαλαρώσετε ξαπλωμένοι σε κάποια παραλία.
Για όσους λατρεύουν τα πουλιά, δεκάδες σπάνια ήδη αποδημητικών και μη, σας προσκαλούν να τα θαυμάσετε. Σπάνια ήδη φυτών και λουλουδιών, καθώς και τύποι αμφιβίων ζουν και μεγαλώνουν σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού.
Μη χάνετε καιρό! Ξεκινήστε τώρα για να έρθετε στο πανέμορφο νησί της Λέσβου. Σας περιμένουμε.